Muzen en modellen

Hieronder vindt u ter inspiratie een aantal voorbeelden van lezingen met als thema: ‘Muzen en modellens’. Klik op de lezing voor meer informatie.

 • De Merveilleuses van het Directoire
  Joséphine de Beauharnais, Madame Tallien, Juliette Récamier, Mademoiselle Lange, Fortunée Hamelin en Madame de Staël: een groep wilde wijven domineerde smaak en mode in Parijs na afloop van de Terreur in 1794. Zij introduceerden de ‘Griekse’ mode met hoge tailles en décolletés waar men u tegen zei. De op sandalen geïnspireerde schoenen met enkelbanden worden nog altijd ‘citoyennes’ genoemd. Behalve dat ze ook ’s winters in topless of bottomless mousseline jurken over straat gingen, dreven ze allemaal een salon die kunstenaars en schrijvers afliepen. David, Gros, Gérard, Girodet en Canova hebben deze ‘Merveilleuses’ geportretteerd.
 • De muzen van het Impressionisme
  De Impressionistische schilders in Parijs gebruikten veelal elkaars echtgenotes en dochters als modellen, maar maakten ook gebruik van professionele modellen. Manet, Monet en Renoir deden de wonderlijkste dingen met hun vaste modellen. Berthe Morisot was schoonzuster en favoriet model van Manet, terwijl haar dochter weer een favoriete was van Renoir. En Monet ging er vandoor met de vrouw van de grote mecenas der Impressionisten Ernest Hoschedé. Alice Hoschedé werd behalve door Monet ook geschilderd door Carolus-Duran en John Singer Sargent.
 • De Grandes Horizontales
  Courtisanes, cocottes, demi-mondaines – de luxe prostituees van negentiende-eeuws Parijs waren sterke, zelfstandige vrouwen die hun eigen wetten en prijzen stelden. Bankiers, hertogen, magnaten en koningen lieten maar wat graag fortuinen wegsmelten door hun favorieten te bedelven onder juwelen, kastelen, kunstcollecties en natuurlijk japonnen. Een aantal van deze ambitieuze zakenvrouwen staat bekend als de Grandes Horizontales: mooie vrouwen met smaak, intelligentie, charme en esprit, die een salon hielden voor kunstenaars, politici en intellectuelen. Dit waren de dames met de camelia’s, de traviata’s. lees mijn blog over courtisanes
 • Misia
  De Poolse pianiste Misia Godebska-Natanson-Sert poseerde veelvuldig voor Vuillard, Bonnard, Vallotton, Toulouse-Lautrec en Renoir, maar was later de drijvende kracht achter de Ballets Russes van Diaghilev, muze van Mallarmé, Proust, Caruso en Ravel en ontdekker van Jean Cocteau en Coco Chanel. Ze was achtereenvolgens gehuwd met de Nabi-mecenas Thadée Natanson, de steenrijke uitgever Alfred Edwards en de schilder José Luis Sert. Misia was een sleutelfiguur in het Parijse kunstleven tussen 1895 en 1925.
 • Muzen van het Surrealisme
  De steenrijke Peggy Guggenheim legde een grote collectie avant-gardekunst aan met de nadruk op de surrealisten, met wie ze ook stevige banden onderhield; Max Ernst was een van haar echtgenoten. Gala Dalí, Lee Miller en Nusch Eluard waren de favoriete modellen van surrealisten als Salvador Dalí, Man Ray, Picasso en Dora Maar. Man Ray, Constantin Brancusi en Oskar Kokoschka maakten in de jaren twintig portretten van de excentrieke Britse rederij-erfgename Nancy Cunard (van de Cunard-lijn), die zich tooide met Afrikaans geïnspireerde sieraden en berucht werd door haar politieke stellingname en haar relatie met de zwarte Amerikaanse schrijver Henry Crowder, wat voor grote controverse en onterving zorgde.
 • Goya en de hertogin van Alba
  Rond 1796 had Goya een relatie met de steenrijke, zeer mooie en excentrieke hertogin van Alba, de voornaamste rivale van koningin Maria Luisa van Parma. In welke hoeveelheid die relatie is geconsumeerd is onduidelijk, maar hoe meer zij haar belangstelling voor de schilder verloor, hoe heviger hij geobsedeerd raakte. Hij legde haar ontelbare malen vast, in portretten ten voeten uit, in tekeningen van huiselijke scènes en in vlijmscherpe etsen in de beroemde satirische serie Los Caprichos. Volgens de overlevering lag zij zelfs model voor de naakte en de geklede maya, maar dat lijkt zeer onwaarschijnlijk…
 • Alma Mahler en de kunstenaars van Wenen 1900
  Ze was ‘het mooiste meisje van Wenen’ toen ze trouwde met de beroemde dirigent Gustav Mahler. Maar ze ontpopte zich al snel als een ‘kunst-groupie’ die de muze wilde zijn voor alle vormen van kunst door affaires aan te knopen met schilders (Oskar Kokoschka), schrijvers (Franz Werfel), architecten (Walter Gropius) en musici (Alexander Zemlinsky). Ondanks haar felle antisemitisme steunde en enthousiasmeerde ze vooral Joodse kunstenaars als Arnold Schönberg, Ernst Krenek en Franz Werfel ruimhartig. Uiteindelijk stierf zij als genaturaliseerde Amerikaanse in 1964 en werd ze bij haar eerste man bijgezet in Wenen. Alma was een van de grootste en aanbeden, maar tegelijk meest omstreden en gehate muzen van de twintigste eeuw.
 • De muzen van Montparnasse
  Kiki de Montparnasse, Maria Lani & Suzy Solidor waren de muzen van de Ecole de Paris in de jaren twintig. Zij waren er op uit om zich door zoveel mogelijk moderne kunstenaars te laten portretteren. lees mijn blog over de muzen van Toulouse-Lautrec
 • Luisa Casati, de wilde markiezin
  Luisa Casati (1881-1957) was de spectaculaire kunstvamp van de Italiaanse en Franse beau-monde, die er een fortuin doorheen joeg. Zoals zovele beroemde vrouwen had ze een jarenlange verhouding met de schrijver Gabriele d’Annunzio, maar ook met de schilderes Romaine Brooks. Ze inviteerde de Ballets Russes en inspireerde de futuristen Filippo Tommaso Marinetti, Fortunato Depero en Umberto Boccioni en de schrijvers Tennessee Williams en Jack Kerouac, terwijl haar fameuze japonnen werden ontworpen door Léon Bakst, Paul Poiret, Mariano Fortuny en Erté. Ook hedendaagse ontwerpers als John Galliano, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Steve McQueen, Omar Mansoor en Tom Ford laten zich nog steeds door haar inspireren. Kees van Dongen maakte talloze portretten van de vrouw die ‘een levend kunstwerk’ wilde zijn. Een van Casati’s beste vrienden was graaf Robert de Montesquiou (1855-1921), die net als zij een hoofdrol vervult in Marcel Prousts A la recherche du temps perdu. Hij had grote invloed op de glaskunstenaar Émile Gallé, van wie hij veel werk bezat  en van wie hij honderden adoratiebrieven ontving. Hij was nauw bevriend met James McNeill Whistler, van wie hij veel excentrieke maniertjes overnam en die in 1892 zijn portret schilderde.
 • Josephine Baker en het zwarte tumult
  Josephine Baker beheerste de ‘années folles’ in Parijs als geen ander. De levenslust en erotiek van haar ‘Revue nègre’ inspireerden zowel beeldend kunstenaars als architecten. Met haar kwamen jazz, blues en charleston in de mode in Europa, maar bloeide eveneens het primitivisme. Josephine Baker werd een van de uitroeptekens van het nieuwe, ‘Afrikaanse’ levensgevoel met haar talloze shows in bananenrokje, naast nieuwe helden als de Frans-Senegalese bokser Battling Siki. Meer nog dan op Afrikanen oefende Parijs een grote aantrekkingskracht uit op Amerikaanse negers, die hier geen last hadden van segregatie en het virulente racisme in de V.S. Het waren voornamelijk jazzmusici en dansers, maar ook kunstenaars, die de nieuwe opvattingen over een vitale en krachtige Afrikaanse cultuur meenamen naar huis.
 • Mata Hari 1876-1917
  In 1917 werd Margaretha Zelle op verdenking voor spionage geëxecuteerd, waarmee een einde kwam aan een oosters sprookje en een legende was geboren. Met niets dan ambitie op zak kwam de 27-jarige Friezin aan in Parijs, waar ze het ver schopte als exotische danseres en als courtisane met de sterke voorkeur voor geüniformeerde mannen die haar tijdens de Eerste Wereldoorlog noodlottig werd. Als ultieme femme fatale leefde zij na haar dood voort in films, musicals, balletten, tv-series, het Eurovisie Songfestival, merchandising, boeken, strips, een monument en een zaal in het Fries Museum.
 • Marilyn Monroe en de Pop Art
  Zij werd een icoon van de consumptiemaatschappij en daarmee van kritische kunstenaars.
  Behalve over haar succesvolle maar tragische levensloop gaat het over het beeld van Monroe in de cultuur van de jaren zestig en van vandaag: wat maakt haar tot een icoon? Waar is zij een symbool van?
  Fotografie, mode, Pop Art (van Andy Warhol tot The Beatles), reclame, popmuziek en natuurlijk veel filmfragmenten: alles komt aan bod.