Over Tijd/Ruimte

Tijd/Ruimte

… is een eenmansbedrijf dat zich richt op de geschiedenis van tijdgebonden kunsten als muziek, film en dans en ruimtegebonden kunsten als schilderkunst, sculptuur, fotografie en architectuur. Doel is vergroten van kennis en enthousiasmeren door middel van boeken, artikelen, cursussen, lezingen en wandelingen. In 1993 opgericht door kunsthistoricus Michel Didier.

Michel Didier, geboren 1960 in Clermont-Ferrand (Frankrijk), is kunsthistoricus met een brede kennis. Hij heeft een lange staat van dienst als onderzoeker, auteur (ruim 500 artikelen en drie boeken) en spreker. Zijn specialismen zijn kunst en muziek, kunst en literatuur, kunst en mythologie, art nouveau en art déco, mecenaat en exotisme, zoals Indië in Nederland. Zo schreef hij jaren over kunst, toegepaste kunst, film en fotografie in De Groene Amsterdammer, het Nieuw Israëlitisch Weekblad en Origine, en is hij de auteur van onder andere de boeken Pelgrimstocht door het leven. Reizen in de voetsporen van Vincent van Gogh en De ridder en de grootvorstin – kunst en leven van Willem II en Anna Paulowna. Ook was hij jarenlang eindredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad en Origine en hoofdredacteur van het online-tijdschrift Cosimo.
Momenteel werkt hij aan een meerdelige cultuuratlas van Amsterdam, waarvan het eerste deel in januari 2025 verschijnt.

Boeken van Michel Didier

Cultuuratlas van Amsterdam: Oud-Zuid

‘Amsterdam past ook beter bij mijn karakter: het is net zo impulsief en explosief als ik.
– George Breitner

‘Als een insect rond de lamp cirkel ik om dat Concertgebouw heen.’
– Remco Campert

Wat doen schilders en dichters in zo’n chique wijk?
Waar is de Amsterdamse School ontstaan?
Bij wie duikt Annie M.G. Schmidt onder als de fans haar te veel worden?
Waar spelen zich de dramatische ménages à trois af tussen Matthijs Vermeulen en Fons Diepenbrock en tussen Frieda Belinfante en Dorry Kahn?

Met de verhuizing van George Breitner en Isaac Israëls van Den Haag naar Amsterdam in 1886 wordt Amsterdam weer de culturele hoofdstad, en een internationale vrijplaats. Opvallend veel cultuurhelden wonen sindsdien in de roemruchte wijk Oud-Zuid, waar zich niet toevallig ook het Concertgebouw en Stedelijk Museum bevinden.

De eerste cultuurgids van Nederland, met 636 woon- en werksteden van schilders, schrijvers, componisten, regisseurs, architecten, fotografen en musici, van 1875 tot 2025. Onder wie zeer veel vrouwen. Het eerste overzicht dat inzicht biedt in de verspreiding en concentratie van alle kunsten telt 217 afbeeldingen en vijftig QR-codes voor muziek en filmfragmenten. Door het handzame formaat en de topografische indeling als wandelgids te gebruiken. En als naslagwerk: het register telt 1060 namen, ook uit onderbelichte groepen als vrouwen, joden, katholieken en immigranten.

Michel Didier (1960) groeide op aan de andere kant van de Boerenwetering, maar kent Oud-Zuid als geen ander. Hij studeert er in 1987 af met een doctoraalscriptie over schilderkunst, muziek en poëzie in de Romantiek. Sedertdien geeft hij lezingen, cursussen en wandelingen in Amsterdam. Sinds 1990 heeft hij meer dan vijfhonderd artikelen, onder andere voor de Groene Amsterdammer en het NIW, en een handvol boeken geschreven over kunst, film, muziek en fotografie. Kunst & Muziek is een van zijn weblogs op www.kunstgeschiedenisamsterdam.nl.

Dit eerste deel van de Cultuuratlas van Amsterdam vormt een onuitputtelijke bron van informatie en inzicht voor de Nederlandse cultuurliefhebber.

€ 29,95

Bestel

De ridder en de grootvorstin

Kunst en leven van Willem II en Anna Paulowna

Het definitieve boek over de paleizen en verzamelingen van koning Willem II en Anna Paulowna

Was er leven na de Gouden Eeuw? Jazeker: na een lange winterslaap herleefde die in het Koninkrijk der Nederlanden. Willem II en Anna Paulowna regeerden over deze Zilveren Eeuw, als kroonprinselijk en vervolgens als koninkrijk mecenas. Dichters en schrijvers, componisten en architecten, edelsmeden en schrijnwerkers stelden hun hervonden talenten in de gulle dienst van het populaire paar. Het glamoureuze huwelijk in Sint-Petersburg en de gigantische uitzet van grootvorstin Anna Paulowna brachten een groots, Russisch getint hofleven naar de Lage Landen. Ze had vier orthodoxe kapellen en nam haar Russische koor, pope en bakker mee van paleis naar paleis. De Kunsten-Koning, held van talloze veldslagen, bouwde als vredesvorst handenvol paleizen, die hij vaak zelf ontwierp, legde kunstverzamelingen aan van topniveau en bracht de kunstnijverheid op een ongekend hoog peil. Dit boek brengt voor het eerst alle kunstuitingen rond ridder Willem en grootvorstin Anna bijeen: schilderkunst, muziek, architectuur, kunstnijverheid, boeken en beeldhouwkunst, van Poesjkin en Bilderdijk tot Kruseman en Koekoek, van de Russische kapellen in Brussel en Soestdijk tot het paleisleven in Sint-Petersburg en Luxemburg. Een fascinerend tijdsgewricht komt tot leven: drie Franse revoluties, Waterloo, de Tiendaagse Veldtocht, de dynastieke verwikkelingen van Oranjes en Romanovs, Bourbons en Bonapartes, van Spanje tot Japan, kortom: Revolutie en Romantiek.

Uitgeverij Conserve
ISBN: 978 90 5429 278 4
256 pagina’s
Prijs: € 23,50
Bestel het boek bij de uitgeverij.

Bekijk hier het filmpje van de boekpresentatie: