Oud-Zuid: Art Nouveau

Geen plek in Nederland waar de Art nouveau zo geconcentreerd is als in Oud-Zuid. Tussen Museumplein en Vondelpark ontwikkelde zich een luxe woonwijk met villa’s en appartementen waar niet op een ornament meer of minder werd gekeken. Vooral in de Nederlandse Art Nouveau-specialiteiten tegels en glas excelleerden de bouwers, maar ook van beeldhouwers als Mendes da Costa stamt menig sierlijk aapje en pelikaan. Vooral particuliere bouwers haalden alles uit de kast, zodat het ingetogen modernisme van Berlage en De Bazel zij aan zij staat met overdadig versierde bouwsels van plaatselijke architecten.
In tegenstelling tot Den Haag, toch de Art Nouveau-hoofdstad van Nederland, staat vrijwel alles er nog in oorspronkelijke gedaante.

Amsterdam was een van de belangrijkste plekken voor kunstveilingen en kunsthandel voor de oorlog, en tijdens de oorlog werd vooral aan de Herengracht goede zaken gedaan door nazi’s die onteigende Joodse zaken bestierden, waar zelfverklaard kunstkenner Hermann Göring geregeld kwam winkelen, en waar Han van Meegeren talloze panden had gekocht om zijn zwarte geld te witten.

Deze wandeling is een walking seminar, met veel uitleg en beeldmateriaal, die begint bij de zaak van Jacques Goudstikker en eindigt bij ‘Villa Protzky’ tegenover het Rijksmuseum, de villa die het de dwangmatige verzamelaar Fritz Mannheimer volstouwde met kunst die hij met geld van zijn bank had gekocht.

Wandeling met veel historisch beeldmateriaal: schilderijen, portretten…