Rond het Oosterpark
Cultuurwandeling door de weinig bekende Oosterpark- en Dapperbuurt

Met citaten van de beroemde schrijvers die daar hebben gewoond, van Vestdijk tot Verlaine, uit Titaantjes en Theo Thijssen, en natuurlijk ook Domweg gelukkig in de Dapperstraat. En afbeeldingen van de kunstenaars die er hun atelier hadden, van Breitner tot Israëls.

Verschillende voormalige instituten bekijken we vanbinnen, zoals het St Elisabeth Gesticht (nu Hotel Arena) met de van onder tot boven beschilderde kapel en het Laboratorium voor de Gezondheidsleer (nu Generator Hostel) met de bibliotheek in Amsterdamse-Schoolstijl.

In de wijk is een groot aantal monumenten geplaatst, voor Nescio, de Tachtigers, de SLM-ramp, Justus van Maurik, Theo van Gogh en het slavernijverleden. De meeste staan in het Oosterpark, het drukstbezochte park van Amsterdam, waar vele beelden staan, van bijvoorbeeld Erwin de Vries, Theo Niermeijer, Hans Bayens en Jan Wolkers, maar ook van Boeddha en Ganesha.
Onlangs zijn vele tuinen bij het park getrokken: van het Tropeninstituut, het Laboratorium voor de Gezondheidsleer, Hotel Arena, het Ontleedkundig Laboratorium en de Openluchtschool voor het Zieke Kind, waarvan Rob de Nijs de bekendste leerling was.

Aan de zuidkant van het park staat een rij ateliergebouwen, waar Geo Poggenbeek, Hein Kever, Hendrik Valkenburg, Nicolaas Bastert, George Hendrik Breitner, Isaäc Israëls en Willem Witsen werkten en schrijvers als Willem Kloos, Hendrik Marsman, Hein Boeken en Paul Verlaine op bezoek kwamen.

De wandeling begint bij het achtkantige Amsterdamse-School-badhuis op het Boerhaveplein en in de Tweede Boerhavestraat, waar ooit liefst zes joodse scholen gevestigd waren, plus de openbare school waar Theo Thijssen zestien jaar lang lesgaf.