Boheems Amsterdam: de westelijke Pijp

het Quartier Latin van Amsterdam met Piet Mondriaan, Carel Willink, Jan Sluijters en vele Tachtigers.

De negentiende-eeuwse arbeiderswijk YY heet nu officieel De Pijp, naar de oorspronkelijke bijnaam waar vele inwoners niet graag mee geconfronteerd wilden worden. Ook de ambtelijke naam YY werd al snel een scheldnaam, geassocieerd met prostitutie en onbehoorlijk straatleven. Wellicht om die reden vestigden zich vanaf 1880 schrijvers en kunstenaars in de nieuwe wijk achter de Rijksacademie. Tachtigers als Willem Kloos, Frederik van Eeden en Herman Gorter woonden er, Bordewijk en Arthur van Schendel woonden er, Isaac Israëls schreef er zijn beruchte ‘Pijpelijntjes’ in 1904, Piet Bakker ‘Jeugd in De Pijp’ in 1946 en Gerard Reve ‘De Avonden’ in 1949. De Pijp was eveneens een industriewijk, met fabrieken van 4711, C&A en Heineken.

Ook nu nog werken er vele kunstenaars, zoals Jan Sierhuis, Marlene Dumas, Hugo Kaagman en Jurriaan van Hall. De Pijp was ooit wat het Quartier Latin ooit was: een toevluchtsoord voor de bohème, en is nu wat het Quartier Latin nu is: een populaire, hip geworden wijk met dure huizen en een overschot aan horeca die teert op de roem van weleer.

De wandeling voert langs een groot aantal historische plekken en wordt begeleid met toepasselijke literatuurfragmenten, historische interieurfoto’s en dia’s van schilderijen.