Jodenhoek

 

Wandeling door de échte, oorspronkelijke Jodenhoek van Amsterdam, tussen Oudeschans en Vlooienburg: de vele facetten van de Joodse cultuur in het ‘Jeruzalem van het Noorden’.
Natuurlijk langs de grote Portugese en Hoogduitse synagogen, maar ook langs de Uilenburgersjoel, praktisch naast diamantslijperij Boas, langs de fraaie huizen van de rijke families De Pinto, Henriques de Castro en Lopes Suasso en de armoedige van architect Michel de Klerk, schilder Meijer de Haan, beeldhouwer Wessel Couzijn, uitgever Emanuel en schrijver Israël Querido. Langs de enige katholieke kerk ter wereld die genoemd is naar figuren uit het Oude Testament en langs verdwenen iconen als het Tiptoptheater.
Langs Rembrandts achterbuurman dr. Ephraim Bueno en voorbuurman Samuel Menasse Ben Israel, die de eerste Joodse krant ter wereld uitgaf (in het Spaans) en het eerste boek in Hebreeuws drukte.
Waar de nazaten Lopes Suasso het Stedelijk Museum stichtten en George Rosenthal de Biblioteca Rosenthaliana. Waar dichter Isaac da Costa protestants werd. Waar veel later Karel Appel en Jan Cremer in afbraakpanden woonden en Ed van der Elsken fotografeerde. Waar Max Liebermann jaarlijks een kamertje huurde om de bedrijvigheid van de Joodse markt te tekenen, pal naast de eerste synagoge van Amsterdam.
Waar nog later monumenten verrezen voor het Joods verzet, het Joods jongensweeshuis, Jacob Israël de Haan, de weggevoerde dove kinderen (van Truus Menger), Spinoza (van Nicolas Dings), de Dokwerker (van Mari Andriessen), het Namenmonument (van Daniel Libeskind) en perspionier Mozes Salomon Vaz Dias (van Herman van der Heijde).