ZuidAs in drie wandelingen
een lint van prestigieuze kantoren, openbare gebouwen en appartementen van sterarchitecten

Tussen Amsterdamse Bos en Amstel is in een kwart eeuw een breed lint van prestigieuze kantoren, openbare gebouwen en appartementen ontstaan. Om een hoog niveau te waarborgen zijn veelal buitenlandse sterarchitecten uitgenodigd, zoals Norman Foster, Rafael Viñoly, Michael Graves en Toyo Ito.

De inmiddels al legendarische Zuidas, grootste van de zes ‘sleutelprojecten’ van de rijksoverheid, bestaat niet alleen uit de financial mile van spectaculaire kantoren rond Station Zuid – al komen daar nog altijd iconische gebouwen bij. Dit middendeel van de Zuidas wordt geflankeerd door Zuidas-west, met de campus van de Vrije Universiteit (‘kenniskwartier’) en de nieuwe rechtbank, en Zuidas-oost, waar rond de uitgedijde RAI vooral hotels zijn gebouwd, maar ook het Europees Geneesmiddelenagentschap en de liberale synagoge.

ZuidAs bestaat uit drie wandelingen:

West, met het VU-campusterrein (o.a. MVRDV’s kankercentrum, ACTA van Benthem Crouwel en ‘de Rooie Pieper’ van Jeanne Dekkers), het ‘superdutch’ ING House (‘de klapschaats’ of ‘de poenschoen’), en ‘de zandloper’ van Cees Dams zoon Diederik.
Op de gloednieuwe kantooras de Fred. Roeskestraat wedijvert de Rietveldacademie met nieuwbouw van Benthem Crouwel, de nieuwe rechtbank met het inmiddels iconische beeld van Nicole Eisenman en het antroposofische Geert Groote College van SeArch met het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck en diens Tripolis, tot ‘stadscampus’ verbouwd in de schaduw van Het Venster van MVRDV;

Midden, met de spectaculaire wolkenkrabbers van sterarchitecten als Rafael Viñoly, Michael Graves en Toyo Ito en The Rock van Eric van Egeraat, de even omstreden woontoren van de bouwfraude (Pi de Bruijn), ABN-Amro van PeiLeeCobb (met bezoek aan kunstcollectie), ontwerpen van Skidmore Owens Merrill, Ben van Berkel, Jo Coenen, David Chipperfield, SeArch, ZZDP, Benthem Crouwel, het exotische Valley van Winy Maas (MVRDV), The George van Liesbeth van der Pol, het bekroonde St. Nicolaaslyceum en het hoofdkantoor van Akzo (met bezoek aan kunstcollectie) – allemaal rond het Wereldhandelscentrum, waarvan de tiende toren juist voltooid is;

Oost, tussen Beatrixpark en Amstelpark, met de RAI (Elicium van Benthem Crouwel en De Feestelijke Beeldenreeks van Guillaume Bijl) en de Europaboulevard, het grootste hotel van de Benelux (nHow van OMA), het Europees Medicijnenagentschap, het Van der Valk hotel van Wiel Arets, Drenthestaete III van Norman Foster, de liberale synagoge van SeArch, de Kindercampus en een reeks gloednieuwe, multifunctionele ontwerpen van o.a. Bjarke Ingels, Ector Hoogstad. En liefst vier leeuwen uit 1878 van het Centraal Station. Hier verrijst ook een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld.